Eind 2019 kreeg de gemeenteraad een enthousiaste presentatie van de gemeente Apeldoorn over 5G. Men wilde 300 lantarenpalen ter beschikking stellen aan de firma RadioLed. Deze wilde daar innovatieve kastjes in plaatsen waardoor men zonder vergunningen op de vrije frequentieruimte een telecommunicatie netwerk kon realiseren. Zo zou Apeldoorn haar smart city doelstellingen kracht bij willen zetten.

Vele raadsleden vroegen zich echter af… wat krijgen we nu? Al snel stelde gemeente dat het geen 5G was maar een soort 4G+. Later bleek dat het ook geen 4G+ was. RadioLed zou een soort ‘CoreNet’ gaan realiseren. Een basisnetwerk dat gebruik maakt van vrije ruimte op de WiFi frequenties. De hoeveelheid vragen werden steeds groter. Uiteindelijk besloot de gemeente het anders te spelen. De boodschap was: Als raad moesten we niet zo ingewikkeld doen. Iemand wilde 300 lantarenpalen gebruiken, en dat gingen we doen. De wethouder stelde dat dit een college bevoegdheid was en dus kon men dit beslissen zonder de raad om toestemming te vragen. RadioLed zou verplicht worden om aan alle eisen te voldoen en externe instanties zoals agentschap telecom zouden wel toezicht gaan houden.

Groei & Toekomst is voorstander van nieuwe technische ontwikkelingen. Wij houden echter als gemeente altijd de verantwoordelijkheid voor het welzijn van onze inwoners. Gezondheid en welbevinden is niet iets wat je van je af kunt schuiven. We houden van transparantie, duidelijkheid en eerlijkheid. Een veilige SmartCity waarbij onze inwoners niet onnodig onrustig worden gemaakt is belangrijk. Wij blijven daarom kritisch op dit dossier!

https://www.destentor.nl/apeldoorn/apeldoorn-krijgt-bijzonder-mobiel-netwerk-maar-wie-gaat-het-gebruiken~ad0943b1/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *