Windmolens zijn een onderwerp wat heel veel gevoelens losmaakt. Donderdag 11 Juli heeft de gemeenteraad van Apeldoorn het hier over gehad. Een extern adviesbureau had in opdracht van de gemeente een onderzoek gedaan. Uit dat onderzoek kwamen een vijftal gebieden waar windmolens volgens dat bureau mogelijk zouden zijn. Vreemd genoeg waren de opties: “Langs snelwegen” of “Bij het spoor” niet meegenomen.

Het plan was ook gedeeld met de mensen die wonen in de gebieden waar het volgens het bureau mogelijk zou zijn en er was een informatieavond georganiseerd. Omdat het plan al “heel erg uitgewerkt” was gingen velen ervan uit dat “het zo zou worden”. Kaartjes in het plan werden uitvergroot en als het tekeningetje van de windmolen op het erf van de buurman stond werd hem al dringend gevraagd of hij de grond al aan de gemeente had verkocht. Ruzies en boze gezichten konden waren het gevolg. Mensen kregen hartkloppingen en slapeloze nachten van het idee van een windmolen in de achtertuin. Op 11 Juli waren er ook 44 insprekers aangemeld die hun mening over deze plannen wilden geven. Als gemeenteraad hebben we hier met veel interesse naar geluisterd en veel geleerd over wat er speelt.

Iets wat slechts een onderzoeksresultaat was waar de gemeenteraad zich over kon uitspreken werd voor velen een angstige toekomst. De communicatie hierover moet in de toekomst echt beter. Groei & Toekomst is een voorstander van o.a. windenergie. Wij zien opwekken van windenergie als een industrie. Industrie plaatsen we niet vlakbij woningen en niet midden op de natuur. Locaties nabij industrieterreinen en langs snelwegen, spoorwegen etc. hebben dan ook de voorkeur.

Bron: OVSL (uit rapport verkenning windenergie Gemeente Apeldoorn 2019)